آمارهای سازمان بینالمللی کار میگوید روزانه ۶۰۰۰ نفر در جهان بهدلیل حوادث و بیماریهای شغلی فوت میکنند. در ایران هم سالانه ۱۳ هزار حادثه ناشی از کار اتفاق میافتد و متاسفانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ مرگ در اثر حادثه ناشی از کار در کشور ثبت میشود. بخش بزرگی از این حوادث هم در کارگاههای زیر ۲۰ نفر مخصوصا کارگاههای ساختمانی اتفاق میافتند. همه اینها تلفات ناشی از حوادص ناشی از کار به حساب میآید.
واقعیت این است که تاثیر و آسیبهای حوادث ناشی از کار فقط محدود به همین آمارهای اعلام شده رسمی نیست. اگر خانوادهها و نزدیکان کارگران آسیبدیده بهدلیل کار را هم درنظر بگیریم میبینیم که چه جمعیت زیادی ممکن است از بیتوجهی کارفرما یا خود کارگر به نکات ایمنی کار آسیب ببیند. اگر شما هم کارفرما یا کارگر هستید حتما تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
هرگونه حادثه که بهدلیل شغل و حرفه اتفاق بیفتد و باعث صدمات جسمی و فیزیکی به کارگر شود حادثه ناشی از کار محسوب میشود. نکته مهم این است که حادثه ناشی از کار فقط برای مشاغل سخت و زیانآور یا در کارگاه و محل کار اتفاق نمیافتد. ماده 60 قانون تامین اجتماعی میگوید هر حادثهای که در حین انجام وظایف کاری برای بیمهشده اتفاق بیفتد حادثه ناشی کار است. چه این حادثه در کارگاه یا موسسات وابسته یا ساختمانها و محوطه آن اتفاق افتاده باشد یا هنگام انجام ماموریت و حتی رفت و برگشت از خانه به محل کار اتفاق بیافتد.
بهطور کلی اگر بیمهشده در هر کدام از شرایط زیر دچار حادثهای شود، شامل قوانین حوادث ناشی از کار میشود:
حادثه در محیطهای کاری ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. از مشکلات فنی دستگاهها گرفته تا خستگی کارگر. منتها مهمترین دلایل وقوع حادثه در محیط کار شامل موارد زیر میشوند:
واقعیت این است که در خیلی از مشاغل، خطر و حادثه بخشی از کار هستند. اما حتی برای این حرفهها هم میتوان ضریب ایمنی را بالا برد. فقط کافی است تا کارگران چند نکته ساده ایمنی را رعایت کنند:
مسئولیت کیفری حادثه همیشه برعهده مقصر یا مقصرین حادثه است. ماده 95 قانون کار میگوید که مسئولیت اجرای مقررات و ضوابط فنی و بهداشت کار با کارفرما یا مسئولین واحدهای کاری است؛ پس اگر حادثه بهدلیل رعایت نکردن مقررات ایمینی از سوی کارفرما یا مسئولین واحد باشد هر حادثهای که رخ بدهد، مسئولیت کیفری حادثه با شخص کارفرما یا مسئول مربوطه در کارگاه است.
گفتیم بر اساس قانون، کارفرما باید قبل از مشغول شدن کارگرها بهکار حتما امنیت محیط کار را تامین کند. درضمن مسئولیت اصلی ورود افراد متفرقه به داخل کارگاه و وقوع هر نوع حادثه برای آنها هم با کارفرما است. بهطور کلی برای جلوگیری از حوادث ناشی از کار کارفرما باید شرایط زیر را برای نیروهای شاغل در کارگاه خود فراهم کند:
اگر کارفرما این همه این کارها را دقیق و کامل انجام بدهد، درمورد حادثه مقصر نخواهد بود. درواقع گاهی ممکن است مقصر حوادث ناشی از کار خود فرد حادثهدیده باشد. البته تصمیمگیر اصلی برای مشخص شدن مقصر حادثه، کارشناسان یا بازرسهای رسمی دادگستری هستند. معمولا بعد از حادثه این کارشناسان موضوع را بررسی کرده و با توجه به حکم و رأی قاضی، مقصر یا مقصرین شناخته میشوند.
اگر کارفرما مقصر حادثه شناخته شود، چه مسئولیت کیفریای دارد؟ براساس قانون مسئولیت کیفری کارفرما در حوادث ناشی از کار شامل موارد زیر میشود:
بیمه مسئولیت کارفرما در قبال کارکنان ساختمانی و غیرساختمانی میتواند کمکهای بسیاری از کارفرمایان در مواقع آسیب باشد.
برای ثبت درخواست بررسی حوادث ناشی از کار باید حادثهدیده و یا اولیای دم او به مراجع قضایی انتظامی (تشکیل پرونده در کلانتری) مراجعه کنند و دادخواست یا شکایت بنویسند. این شکایت توسط مقامات قضایی و انتظامی بررسی میشود. سپس واحد بازرسی کار اداره کل کاروامور اجتماعی هر استان یا اداره شهرستان با بررسی پرونده و صحنه حادثه نظریه نهایی درباره مقصر حادثه را اعلام میکنند. در نهایت گزارش این کارشناسان به مرجع قضایی ارجاع داده میشود تا نظریه بازرس کار و رای نهایی درباره تعیین مقصر حادثه و مقدار و میزان دیه و ارش به حادثهدیده و کارفرما اعلام شود.
بررسی حادثه ناشی از کار توسط بازرسان ادارات کاروامور اجتماعی بهعنوان ضابطین مراجع قضایی کاملا رایگان است. فقط اگر بعد از رای نهایی کارگر یا کارفرما نسبت به نظر بازرس کار اعتراض داشته باشند، برای بررسی دوباره حادثه و درخواست تجدید نظر باید هزینه کارشناسی پرداخت کنند.
اگر کارفرما مقصر حادثه ناشی از کار تشخیص داده شود باید جریمههای زیر را پرداخت کند:
بهطور کلی میزان دیه و ارش در حوادث ناشی از کار با توجه به دستور قاضی پرونده و توسط پزشکی قانونی مشخص و تعیین میشود. مبلغ دیه هرسال توسط قوه قضاییه تعیین میشود. البته مبلغ دیه کامل انسان در ماههای حرام (محرم، رجب، ذیالقعده و ذیالحجه) و غیرحرام متفاوت است. دیه انسان کامل 1403 در ماههای حرام ۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان و در ماههای غیرحرام ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان است.
ارش هم یک نوع دیه است ولی مبلغ آن در شرع بیان نشده است. درواقع میزان و مبلغ ارش براساس نظر قاضی و با توجه به بررسی کارشناسان پزشکی قانونی درباره نوع و میزان آسیب واردهشده تعیین میشود.
پوشش حوادث کاری:
صدمات بدنی یا مرگ کارکنان به دلیل حوادث کاری
بیماریهای شغلی که در محیط کار به وجود آمدهاند
پوشش خسارات مالی و حقوقی:
هزینههای درمانی و بازتوانی کارکنان
هزینههای دادگاهی و حق الوکاله در دعاوی حقوقی
غرامتها و جریمههای مالی که ممکن است بر کارفرما تحمیل شود
پوشش خسارات غیرمستقیم:
زیانهای مالی ناشی از توقف یا کاهش تولید به دلیل حادثه
خسارات به تجهیزات و امکانات کاری
حفاظت مالی: کاهش فشار مالی و جبران هزینههای احتمالی ناشی از حوادث و دعاوی.
رضایت کارکنان: ایجاد اطمینان و اعتماد در میان کارکنان نسبت به حمایت کارفرما.
افزایش امنیت شغلی: تقویت فرهنگ ایمنی در محیط کار و کاهش حوادث کاری.
داشتن این نوع بیمه نه تنها میتواند از نظر مالی و قانونی از کارفرمایان محافظت کند، بلکه میتواند به ایجاد محیط کاری امنتر و پایدارتر کمک کند.